Donaudelta

Spreeuw                                                   

De spreeuw (Sturnus vulgaris) is een vogel uit de familie van de spreeuwachtigen (Sturnidae) uit de orde zangvogels (Passeriformes). Hoewel hij het hele jaar door te zien is, is het een trekvogel.

Het verenkleed is glanzend zwart met, vooral in het zonnetje, een weerschijn van bronsgroen (kop en achterhoofd) en verschillende variaties purper. In de winter is het duidelijker gespikkeld dan in de zomer. Behalve voor kenners is er eigenlijk nauwelijks onderscheid te maken tussen het mannetje en het vrouwtje. Omdat deverenvan het wijfje wat groter en breder zijn, en omdat de uiteinden van decontourverenwit gekleurd zijn, zijn háár stippels van het winterkleed groter en staan bovendien wat dichter opeen. Jonge spreeuwen zijn grijsbruin met een lichte keel. Aan het eind van de zomer ruilen ze dit verenpak om voor dat van de volwassenen, zij het dat hun spikkels duidelijker zijn dan die van de oudere volwassenen die meer gemêleerd zijn.

De lengte bedraagt 19–22 cm; met eenspanwijdtevan 37–42 centimeter en een gewicht van 70-80 gram.

Spreeuwen kunnen lang achtereenzingen, het geluid dat ze hierbij maken klinkt vaak meer als een soort gekwetter dan een gefluit.

Met name spreeuwen vliegen in het najaar vaak in grote groepen (zwermen).