Donaudelta

Groene Specht                                        

De groene specht (Picus viridis) is een vogel die behoort tot de familie spechten.

De groene specht is olijfgroen van boven en licht grijsgroen van onder, hij is zwart in zijn gezicht en het mannetje heeft een rode wangvlek, is rood boven op de kop en in de nek, geel op de borst, in de oorstreek, de kin en de keel witachtig. De vleugelveren zijn bruinzwart, gelig of bruinwit gevlekt, de stuurveren zijn groengrijs en zwart geband; de ogen zijn blauwwit en de poten en snavel zijn loodgrijs. Hij beweegt zich gemakkelijker op de grond voort dan de meeste spechten en timmert minder op bomen. Deze specht roffelt maar weinig, maar heeft een luide lach. De vogel is 31 cm groot. De tong is 10 cm lang. De tong gaat onderhuids over de schedel en komt zo in de bek en kan zeer ver worden uitgestoken, teneinde insecten te vangen.

Vrouwtjes hebben een zwarte streep onder het oog, diebaardstreepwordt genoemd. Bij mannetjes is deze rood en zwartomzoomd.

Hij zoekt zijn voedsel dat hoofdzakelijk uit wormen en insecten bestaat meer op de grond. Hij is dol op rode mierenmaar eet ook andere insecten en bessen.

Het wijfje legt 6-8 witte eieren in een boomholte, die door beide ouders worden uitgebroed.

De groene specht leeft vooral in gebieden waar boomaanplant -meest loofhout- afwisselt met open stukken. 's Winters dwaalt hij veel rond en is dan ook in tuinen waar te nemen. Het verspreidingsgebied is Europa en Voor-Azië.