Donaudelta

Woudaap                                                 

De woudaap (Ixobrychus minutus), ook bekend als wouwaap en vroeger woudaapje genaamd , is de kleinste reigersoort in Nederland (31 - 36 cm.). Hij behoort tot de reigers (Ardeidae).

De woudaap broedt in Europa, West- en zuidelijk Azië, Afrika en Madagaskar. Vogels die in de gematigde klimaatzone van Europa en Azë broeden, trekken 's winters naar het zuiden. Vogels die in de tropen broeden, zijn standvogel.

De woudaap is de kleinste in Roemenië voorkomende reiger. Het mannetje kenmerkt zich door de zwartgroene bovenzijde en het roomkleurige veld op de vleugel. Het vrouwtje is minder duidelijk getekend, maar heeft net als het mannetje een licht gekleurd deel op de vleugels.

Het leefgebied van de woudaap bestaat uit rietvelden. Door het geringe formaat kan de woudaap behendig tussen het riet door klauteren, waarbij de lange tenen vaak meerdere rietstengels tegelijk omvatten. Ook het nest wordt gebouwd in het riet en is grotendeels gebouwd van rietstengels. Door het verdwijnen van geschikte rietvelden, maar zeker ook door de toegenomen verstoring is de woudaap tegenwoordig in Nederland een zeldzame vogel. De woudaap laat zich niet vaak zien en neemt bij gevaar net als deroerdompeen paalhouding aan, waarbij de kop gestrekt omhoog gehouden wordt. In de broedtijd laat het mannetje een opvallende roep horen die lijkt op het blaffen van een hond.

Maak jouw eigen website met JouwWeb